Òrgans de govern

ÒRGANS DE GOVERN I FUNCIONS

 El Govern i l’administració municipal correspon a l’Ajuntament, integrat per l’Alcalde i els Regidors.

L’organització municipal s’estructura en:

a) L’Alcalde

b) Els Tinents d’Alcalde

c) El Ple

L’Alcalde és el President de la Corporació i ostenta les següents atribucions:

a) Dirigir el govern i l’administració municipal.

b) Representar a l’ajuntament.

c) Convocar i presidir les sessions del Ple, excepte els supòsits previstos en la Llei 7/1985, de 2 d’abril, de bases de règim local i en la legislació electoral general, de la Junta de Govern Local, i de qualsevol altres òrgans municipals quan així s’estableixi en disposició legal o reglamentària, i decidir els empats amb vot de qualitat.

d) Dirigir, inspeccionar i impulsar els serveis i obres municipals.

e) Dictar bàndols.

f) El desenvolupament de la gestió econòmica d’acord amb el Pressupost aprovat, disposar despeses dins dels límits de la seva competència, concertar operacions de crèdit, a exclusió de les contemplades a la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, sempre que aquelles estiguin previstes al Pressupost i el seu import acumulat dins de cada exercici econòmic no superi el 10 per cent dels seus recursos ordinaris, excepte les de tresoreria que li correspondran quan l’import acumulat de les operacions vives a cada moment no superi el 15 per cent dels ingressos corrents liquidats en l’exercici anterior, ordenar pagaments i rendir comptes; tot això de conformitat amb el que es disposa en la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

g) Aprovar l’oferta d’ocupació pública d’acord amb el Pressupost i la plantilla aprovats pel Ple, aprovar les bases de les proves per a la selecció del personal i per als concursos de provisió de llos de treball i distribuir les retribucions complementàries que no siguin fixes i periòdiques.

h) Exercir la prefectura superior de tot el personal, i acordar el seu nomenament i sancions, inclosa la separació del servei dels funcionaris de la Corporació i l’acomiadament del personal laboral, donant compte al Ple, en aquests dos últims casos, en la primera sessió que celebri. Aquesta atribució s’entendrà sense perjudici del que es disposa en la Llei 7/1985, de 2 d’abril de bases de règim local.

i) Les aprovacions dels instruments de planejament de desenvolupament de planejament general no expressament atribuïdes al Ple, així com la dels instruments de gestió urbanística i dels projectes d’urbanització.

j) L’exercici de les accions judicials i administratives i la defensa de l’ajuntament en les matèries de la seva competència, fins i tot quan les hagués delegat en un altre òrgan, i, en cas d’urgència, en matèries de la competència del Ple, en aquest supòsit adonant al mateix en la primera sessió que celebri per a la seva ratificació.

k) La iniciativa per proposar al Ple la declaració de lesivitat en matèries de la competència de l’Alcaldia.

l) Adoptar personalment, i sota la seva responsabilitat, en cas de catàstrofe o d’infortunis públics o greu risc dels mateixos, les mesures necessàries i adequades donant compte immediatament al Ple.

m) Sancionar les faltes de desobediència a la seva autoritat o per infracció de les ordenances municipals, excepte en els casos en què tal facultat estigui atribuïda a altres òrgans.

n) L’Aprovació dels projectes d’obres i de serveis quan sigui competent per a la seva contractació o concessió i estiguin previstos al pressupost.

o) L’atorgament de les llicències, tret que les lleis sectorials ho atribueixin expressament al Ple o a la Junta de Govern Local.

p) Ordenar la publicació, execució i fer complir els acords de l’Ajuntament.

q) Les altres que expressament li atribueixin les lleis i aquelles que la legislació de l’Estat o de les comunitats autònomes assignin al municipi i no atribueixin a altres òrgans municipals.

Correspon així mateix a l’Alcalde el nomenament dels Tinents d’Alcalde.

L’Alcalde pot delegar l’exercici de les seves atribucions, excepte les previstes per al llei, i en el municipi de Salomó no s’han efectuar les delegacions a favor de cap òrgan.

El Ple, integrat per tots els Regidors, és presidit per l’Alcalde. Corresponen, en tot cas, al Ple municipal les següents atribucions:

a) El control i la fiscalització dels òrgans de govern.

b) Els acords relatius a la participació en organitzacions supramunicipals; alteració del terme municipal; creació o supressió de municipis i de les entitats a que es refereix l’article 45 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, de bases de règim local; creació d’òrgans desconcentrats; alteració de la capitalitat del municipi i el canvi de nom d’aquest o d’aquelles entitats i l’adopció o modificació de la seva bandera, ensenya o escut.

c) L’aprovació inicial del planejament general i l’aprovació que posi fi a la tramitació municipal dels plans i altres instruments d’ordenació prevists en al legislació urbanística, així com els convenis que tinguin per objecte l’alteració de qualsevol d’aquests instruments.

d) L’aprovació del reglament orgànic i de les ordenances.

e) La determinació dels recursos propis de caràcter tributari; l’aprovació i modificació dels pressupostos, i la disposició de despeses en matèria de la seva competència i l’aprovació dels comptes; tot això d’acord amb el que es disposa en la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

f) L’aprovació de les formes de gestió dels serveis i dels expedients de municipalització.

g) L’acceptació de la delegació de competències a altres entitats locals i altres Administracions Públiques.

h) L’aprovació de la plantilla de personal i de la relació de llocs de treball, la fixació de la quantia de les retribucions complementàries fixes i periòdiques dels funcionaris i el nombre i règim del personal eventual.

i) L’exercici d’accions judicials i administratives i la defensa de la corporació en matèries de competència plenària.

j) La declaració de lesivitat dels actes de l’Ajuntament.

k) L’alteració de la qualificació jurídica dels béns de domini públic.

l) La concertació de les operacions de crèdit la quantia acumulada del qual, dins de cada exercici econòmic, excedeixi del 10 per cent dels recursos ordinaris del Pressupost – excepte les de tresoreria, que li correspondran quan l’import acumulat de les operacions vives a cada moment superi el 15 per cent dels ingressos corrents liquidats en l’exercici anterior – tot això de conformitat amb el que es disposa en la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

m) L’aprovació dels projectes d’obres i serveis quan sigui competent per a la seva contractació o concessió, i quan encara no estiguin previstos als pressupostos.

n) Aquelles altres que hagin de correspondre al Ple per exigir la seva aprovació una majoria especial.

o) Les altres que expressament li confereixin les lleis.

Correspon, igualment, al Ple la votació sobre la moció de censura a l’Alcalde i sobre la qüestió de confiança plantejada pel mateix, que seran públiques i es realitzaran mitjançant crida nominal en tot cas, i es regeixen per que es disposa en la legislació electoral general.

El Ple pot delegar l’exercici de les seves atribucions en l’Alcalde i en la Junta de Govern Local, en el municipi de Salomó no s’han efectuat delegacions a favor de cap òrgan.

Els Tinents d’Alcalde substitueixen, per l’ordre del seu nomenament i en els casos de vacant, absència o malaltia, a l’Alcalde, sent lliurement designats i remoguts per aquest d’entre els membres de la Junta de Govern Local i, on aquesta no existeixi, d’entre els Regidors.

A la Comissió especial de comptes correspon l’examen, l’estudi i l’informe dels comptes anuals de la corporació. Aquests queden integrats pel compte general del pressupost, el compte d’administració del patrimoni, el compte de valors independents i auxiliars de pressupost i els comptes d’entitats o organismes municipals de gestió.

La comissió està integrada per membres de tots els grups polítics integrants de la corporació. El nombre de membres és proporcional a la seva representativitat a l’ajuntament o igual per a cada grup. En aquest últim cas s’aplica el sistema de vot ponderat.