Festes de Salomó


Festes majors i votives

Salomó celebra la seva Festa Major el cap de setmana més proper a la diada del 3 de maig, festivitat de la Invenció de la Santa Creu. La festa s’instituí a finals del segle XVII, i en destaca la solemne processó del Pa Beneït. A més, el penúltim cap de setmana d’agost celebra la seva festa estival: les Festes d’Agost, de caràcter popular i lúdic.


El 16 d’agost se celebra la festa votiva de Sant Roc, sant protector de la pesta, instaurada l’any 1885 en record de l’epidèmia de còlera que va delmar la població durant dos mesos fatídics, el juliol i l’agost.


La vesprada del 5 de gener té lloc la Cavalcada de Reis, que tanca el cicle festiu de Nadal. Ses Majestats els Mags d’Orient reparteixen les joguines  casa per casa, de balcó en balcó, entre la sorpresa i l’entusiasme de grans i petits, al compàs d’una cançó pròpia del nostre poble.

Ball del Sant Crist

Durant el mes de maig, a l’església s’hi representa el Ball del Sant Crist, un espectacle teatral d’arrels medievals declarat Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Pertany al gènere dels “balls parlats” i posa en escena uns fets llegendaris relacionats amb la Imatge del Sant Crist, patró de la vila, que la tradició popular ha mantingut fins a dia d'avui.


Explica la llegenda que Josep Nin, un mercader salomonenc del  segle XVI, en temps de fam i males collites, va salpar rumb a l’Alger a cercar blat. Al pati d’un mercader musulmà va trobar un Crucifix abandonat. Amb gran esforç va aconseguir rescatar-lo i, amb el blat, va portar la Imatge a Salomó. El Sant Crist va esdevenir patró del poble i es va convertir en objecte de devoció i peregrinatge. La representació teatral és el resultat d’una evolució que té els seus orígens en la tradició oral; aquesta es va posar per escrit en els goigs (datats ja a mitjan segle XVIII), per culminar en la redacció del text dramàtic, de l’any 1848. La tradició es manté viva des d’aleshores fins avui, a través de les representacions.