BAN MUNICIPAL

Per una cultura de l'aigua

01-08-2022


BAN

PER A UNA CULTURA DE L’AIGUA

L’evolució dels indicadors de sequera que estableix el Pla especial en situació d’alerta i eventual sequera han motivat que s’hagi declarat l’estat d’alerta per sequera hidrològica a la Unitat de l’Anoia - Gaià que inclou el municipi de Salomó.

En cas que les reserves d’aigua del territori continuïn minvant, el Govern podrà declarar estats de sequera mes greus que comportarà l’aplicació d’una sèrie de mesures de gestió entre les quals es preveuen les restriccions en el consum d’aigua.

Per evitar arribar a situacions mes greus és important que prenguem consciència que la nostra col·laboració és important. Cal que apliquem mesures d’estalvi d’aigua en les nostres activitats, ja sia en el treball, la vida privada, l’oci, etc.

Hores d’ara, municipis del nostre entorn, com Rodonyà, Masllorenç i Bonastre, pateixen problemes en l’abastament. Sortosament, de moment, no és el cas de Salomó, però això no vol dir aplicar el concepte de BARRA LLIURE. La situació pot canviar d’un dia a l’altre perquè els recursos actuals estan sota mínims.

Per aquesta raó fem un crida a fer un ús responsable en el consum de l’aigua. Hem de prendre consciència que hi ha moltes activitats en les quals l’aigua no és imprescindible. En aquest cas, es recomana cercar alternatives per estalviar un bé cada vegada més escàs, com és l’aigua.

 

Què podem fer els ciutadans per estalviar aigua?

Fer-ne un bon ús, sense patir ni obsessionar-s'hi. Cal utilitzar l'aigua amb responsabilitat, sense malgastar-la ni malbaratar-la i aprofitar totes les oportunitats d'estalvi.

 

L’ESTALVI D’AIGUA ÉS UN ACTE DE RESPONSABILITAT I SOLIDARITAT

SIGUES PROTAGONISTA: COL·LABORA; PREDICA AMB L’EXEMPLE

 

AJUNTAMENT DE SALOMÓ, agost de 2022

 

 

CONSELLS D’ESTALVI D’AIGUA.

 

  • LES AIXETES DE CASA. Tanquem l’aixeta mentre no la fem servir. Si degoten cal reparar-les. Incorporem-hi dispositius reductors de cabal.
  • EL DIPÒSIT DEL VÀTER. Utilitzem el dispositiu de doble descàrrega; sinó tenim aquest dispositiu hi podem posar una o dues ampolles de
  • LA NETEJA A LA LLAR. Si hem de comprar electrodomèstics (rentadora, rentaplats) triem-los que tinguin programes d’estalvi d’aigua.
    Fem-los servir amb la càrrega completa per reduir nombre de rentades. Si fem la neteja a mà no obrim l’aixeta al màxim.
  • DUTXA O BANY. Per a la higiene personal prioritzem la dutxa i evitem de banyar-nos.
  • PREPARAR ELS ÀPATS. Reaprofitem per a regar les plantes l’aigua que hem utilitzat per a cuinar, sempre que no estigui salada o s’hi hagi afegit algun producte.
  • NETEJA DELS VEHICLES. Es recomanable portar-lo a un túnel de rentat; sinó fem ajudem-nos d’una esponja i una gallega per reduir el consum d’aigua.
  • EL REG DEL JARDÍ. Instal·leu sistemes de reg eficients (localitzat, gota a gota) i programadors que ajudaran a dosificar l’aigua. Plantem espècies que no necessitin molta aigua.
  • PISCINES. Reviseu periòdicament que no tingui fugues (1 gota per segon equival a 8000 l/any). Eviteu de buidar-la fora de temporada. Cobriu-la per evitar la evaporació. Instal·leu equips de filtratge amb un baix consum d’aigua en rentatges i equips de prefiltratge eficients
  • NETEJA DE TERRATS I ZONES PAVIMENTADES. Feu la neteja en sec dels terrats, carrers o altres espais pavimentats. Tampoc utilitzeu aigua per a refrescar aquests espais.